Orla Zinzüegh, 2. Del: Den Danske Filmguldalder 1953-1972

Stahl-EisenmannLOGO

Hermed yderligere højlødige billeder samt forklarende ledsagetekster fra Orla Duhda Zinzüeghs storslåede karriere inden for filmens eventyrlige verden.

Orladansk01

1. Oberst Packel Gaar Paa Næsen
I ridescenen fra folkekomedien “Oberst Packel Gaar Paa Næsen” (1953), led Orla den tort at flyve forover sin prægtige ganger, og lande med hovedet forrest ovenpå en mindre sprængladning fra specialeffekt-afdelingen, hvilket afstedkom alvorlige hovedlæsioner samt komplet døvhed. Hesten måtte desværre aflives med forhammer grundet chok.

Orladansk02

2. Hva’ Er Klokken, Møller?!
Den legendariske urscene fra lystspillet “Hva’ Er Klokken, Møller?!” (1955) gik over i filmhistorien som det indtil da teknisk sværest udførlige stunt regnet ud fra filmbudgettets størrelse. Der var således ikke råd til kraner eller stiger, og filmholdet havde ej heller adgang til bygningen, så Orla måtte selv kravle op af facaden, og derefter lade sig styrte de fire etager ned igen, da scenen var færdigskudt, og dette kostede ham hans milt og det ene ben, idet der heller ikke var råd til skummadrasser, halmballer, dyrekadavere, ubearbejdet blødbrunvare eller andet egnet materiale, til at afbøde faldet.

Orladansk03

3. Mord Paa Præstegaarden
Orla ses her i stuntrollen som Korpus Umulius sammen med en ung Kurt Svands i stranguleringsscenen fra julegyseren “Mord Paa Præstegaarden” (1957), som helt utilsigtet forårsagede en forrykket nakkehvirvel samt diverse pinefulde slidsår. Men man må jo være dannet, og Kurt undskyldte da efterfølgende også episoden under henvisning til sin absinthafhængighed, sin undertrykte homosexualitet, samt sin dybe indlevelse i rollen.

Orladansk04

Orladansk05

4 og 5. Flugten Fra Pantefogeden
Et eksempel på hvor galt det kan gå, men dog til trods hvad må formodes at have været Orlas til dato mest spektakulære stunt, fra “Flugten Fra Pantefogeden” (1959). Orla styrtede 12 etager, nedrev 36 kilo vasketøj, 2 flagstænger, og gennembrød en baldakin, inden han landede i tidsskriftsafsnittet af en velassorteret aviskiosk. Bedriften er siden gentaget af Lasse Sprang Olsen, dog uden nævneværdige personskader til følge.

Orladansk06

6. På Fyrretyvetusind Favnes Dybde I Skagerrak
I en storslået international kooperation mellem de franske, engelske og danske filminstitutter, udførte Orla i 1960 sit hidtil største undervandsstunt, som Kaptajn Kenos assistent Fisker-Jørgen, i science-fiction mesterværket “På Fyrretyvetusind Favnes Dybde I Skagerrak”. På billedet ses han ved siden af sit specialbyggede og trykresistente dybhavskostume.

Orladansk07

7. Den Er Helt Gal Oppe På Fjerde
Fra skrækfilmskomedien “Den Er Helt Gal Oppe På Fjerde” (1962), hvor en ulykke på et illegalt brunvareforædlingslaboratorium satte en hel opgang på den anden ende… Klippet med Orla blev desværre bortcensureret af myndighederne og er sidenhen gået tabt, muligvis destrueret, men iflg. drejebogen skulle han have været antændt og sprunget ud af vinduet indsmurt fra top til tå i en mørk og svært ildelugtende substans.

Orladansk08

8. Morian – En Helvedes Karl
I den dramadokumentariske spændingsfilm “Morian – En Helvedes Karl” (1964), udførte Orla en hel vifte af vovehalsede, maskindrevne stunts, som i det viste fotografi, hvor han på en tunet amerikansk luxusmotorcykle frygtløst gennemkørte en pølsevogn ved Trædballe Hønseavlerforenings Vaarskue. Orla tilbragte efterfølgende lykkelige 1½ år på Hvidovre Hospitals brandsårsafdeling.

Orladansk09

9. Ka’ De Li’ Koldskaal?
I episode nr. 214 af den populære TV-krimiserie “Ka’ De Li’ Koldskaal?” fra 1966, drikker Orla i bedste method acting-stil i rollen som Pleümerth Hjelmborg et helt glas kærnemælk med bladan. De efterfølgende uforglemmelige scener med mavekramper og blodige styrtbrækninger var således fuldt autentiske- De havde i øvrigt nær taget livet af Orla, og bevirkede en længere pause i hans arbejde i filmkunstens tjeneste.

Orladansk10

10. Bønderprygleren Rackham Slyngelaa
I denne famøse scene modtager Orla 8 stokkeslag direkte mod ansigtet, i stuntrollen som den opsætsige husmand Ølberg Dramkvist, i 1972-filmatiseringen af Morten Hammersen Flexøes “Bønderprygleren Rackham Slyngelaa” (forrygende spillet af ingen ringere end Hove Kværnst). Filmen modtog Sydvestfynske Celluloid-Enthusiasters dobbeltpris på 2 x kr. 1,87 for den mest udpenslede voldsscene, samt “Bedste Skyderi”. Det var i øvrigt ved denne lejlighed, at Orla mistede sit ene øje samt de fleste af sine tænder i undermunden.

SE OGSÅ:

HenvORLA150ÅR

 

3 tanker om "Orla Zinzüegh, 2. Del: Den Danske Filmguldalder 1953-1972"

 1. Steffen Unmack Larsen

  Jeg mener at huske Orla spille (!!) med i s/hvid storfilmene “Tag mig på Cassiopeia” og “Landmandsunderliv”. Kan dette bekræftes, og i bekræftende fald: er de overført fra den oprindelige 8-millimeter smalfilm til digitale medier?
  På forhånd tak,

  (anonym)

  Svar
 2. Sogneborgm. Hartmann Stahl-Eisenmann

  Kære hr. Larsen,

  De husker helt rigtigt, og de eneste overlevende kopier af pågældende film, samt “Krudt I Klunkerne”, er i privateje.

  Jeg meddeler Dem ligeså snart jeg har fået dem konverteret!

  Venligst.
  Hartmann

  Svar
 3. Louis B. Knockel

  Tusinder af nordvestjyske avislæsere har efterspurgt forevisninger af de af hr. Stahl-Eisenmann omtalte film, og dette folkelige forlangende vil nu blive efterkommet. Forevisninger kan påregnes i Blodhøj Bio mandage og torsdage på ulige datoer kl. 06.13 og 21.34.

  Blodhøj Bios filmlager er opdelt i 3 sektioner med brand- og sprængsikre jerndøre imellem.

  Sektion 1: Materiale, som kan vises og udlånes offentligt. Perler fra dansk og udenlandsk films for længst overståede guldalder. Se de 10 lysende eksempler i artiklen herover.

  Sektion 2: De stærkere ting, som skal hentes af en behørigt uniformeret kommis, og som normalt kun vises for lukkede, fuldvoksne, adgangskontrollerede grupper i Blodhøj Bio. Her er både fiktion og dokumentar.

  Sektion 3: Nordvestjyske privatklenodier og historisk materiale, som ikke kan omtales nærmere. Fremvises med års mellemrum for særligt indbudte og betroede ældre hædersmænd.

  Fremvisninger og adgangsbetingelser vil variere i overensstemmelse med ovenstående. Et tavst og lydigt publikum opmarcherer i god tid før forestillingerne ved latringruben sydøst for biografens indgangsportal.

  Svar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image