Stalin observeret i Nordvestjylland efter 110 års fravær

WolleCavlingLOGO

Marskal Josef Vissarionovich Stalin, generallisimo af Den røde Hær, er for første gang i mindst 110 år igen observeret i Nordvestlylland. Handelsråd Moses Nwimbi, Gustenhuse Overdrev, forklarer:

I ugens løb har jeg rejst rundt med min kollektion af brunvareprøver til kunder i Nordvestjylland. I går indlogerede jeg mig for natten på Basses Kro i Thisted. Fra receptionen så jeg ud af øjenkrogen ind i slyngelstuen. Ved hjørnebordet sad fire mænd af østslavisk udseende, intenst optaget af et slag russisk rulette, alt imens de med stor lidenskab indtog te fra kroens samovar, smørkringle og grusisk cognac.

Jeg var ikke i tvivl om min opdagelse, og jeg henvendte mig med et jovialt slag i ryggen til den nærmeste af spillerne: “Skål i skuret Marskal Stalin, hvad bringer Generalissimoen denne vej?”

Marskallen bakkede på piben, lagde Makarov-pistolen med den ene patron fra sig, og skulle til at åbne munden. Men i det samme mærkede jeg kroejer Basses faste hånd på min skulder:
“ Nu går vi, selskabet vil ikke forstyrres”.

En sælsom slutning på en almindelig handelsrejse, afrunder handelsråd Nwimbi.

Stalin01

“Josef Vissarionovichs historie med og forkærlighed for Nordvestjysk kultur er kendt i historikerkredse, men måske ikke i den brede offentlighed,” vurderer dr. Aldi Ostrograd, docent i øststudier ved KUK, Klamhuse Universitets Kursus.

Ifølge Marskallen selv var det jyske kaffebord den eneste grund til, at han som ung overlevede de hårde år i Sibirien. Derudover var Josef Vissarionovich i årene 1908-1910 af Komintern udstationeret på Klamhuse Jernstøberi med det formål at uddanne sig i metallurgi og fækalievidenskab. Tilnavnet Stalin fik Marskallen først den dag, han i affekt forretede sin nødtørft i støberiets koksovn og derved uforvarende fandt den kombination af jern og afføring, der gav grundlag for det kendte Klamhuse-stål og hele Nordvestjyllands metallurgiske eventyr.

Stalin02

Desværre blev Stalin kaldt hjem til Skt. Petersborg kort efter, men flere prominente familier på egnen bærer marskallens gener den dag i dag, f.eks. sportsfamilien Stalin-Schleimhuber og den ikke mindre kendte naturistfamilie Stalin-Svendsen.

“Men vi må også her i Nordvestjylland anerkende vor del i det russiske folks tragedie. Vi kan se fra Stalins indberetninger til Komintern, at tidens behårde danske lokalpolitik har formet hans senere tænkning. Han omtaler rosende deportationen af Danmarks Sprognævn fra København K til Usseldrup og er imponeret af den fasthed, hvormed Told&Skat samt Statens IT blev tvangsforflyttet til henholdsvis Mørke, Jylland og Løsning.

Systemkritikere har i storværket Gulag Pøllehavet forfægtet det synspunkt, at det sovietiske system af arbejdselejre har rod i den ofte hårdhærdede måde, hvorpå entreprenør Habert Ghumimimann bød den lokale befolkning slavelignende forhold ved tvangsindustrialiseringen af Klamhuse Hede.

“Det er ok at være stolt af en statsmand med lokale forbindelser, men tiden er også til at se Marskallen i kritisk lys,” slutter Dr. Ostrograd.

Stalin03

Ikke et synspunkt, vi her på redaktionen er uenige i, men vi opretholder  vor begejstring over handelsråds Nwimbis opdagelse.

SE OGSÅ:

HenvHOESTFEST

Retur til avisens forside

3 tanker om "Stalin observeret i Nordvestjylland efter 110 års fravær"

  1. Sølvtanden

    Må så ganske afgjort være det endegyldige bevis på at røgvarer forlænger livet og holder skindet pænt

    Svar
  2. Per Espersen

    Jeg synes nok det var ham, jeg så til krobal på Vester Hjermitslev Kro. Mit russisk er rustent, så jeg ville ikke spørge.

    Svar
    1. admin Forfatter

      Onkel Josef beder mig overbringe et svar:

      На следующей встрече будем танцевать вместе казачий танец, господин Пер!

      Svar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image