Månedsarkiv: juli 2016

Orla Zinzüegh, 2. Del: Den Danske Filmguldalder 1953-1972

Stahl-EisenmannLOGO

Hermed yderligere højlødige billeder samt forklarende ledsagetekster fra Orla Duhda Zinzüeghs storslåede karriere inden for filmens eventyrlige verden.

Orladansk01

1. Oberst Packel Gaar Paa Næsen
I ridescenen fra folkekomedien “Oberst Packel Gaar Paa Næsen” (1953), led Orla den tort at flyve forover sin prægtige ganger, og lande med hovedet forrest ovenpå en mindre sprængladning fra specialeffekt-afdelingen, hvilket afstedkom alvorlige hovedlæsioner samt komplet døvhed. Hesten måtte desværre aflives med forhammer grundet chok.

Orladansk02

2. Hva’ Er Klokken, Møller?!
Den legendariske urscene fra lystspillet “Hva’ Er Klokken, Møller?!” (1955) gik over i filmhistorien som det indtil da teknisk sværest udførlige stunt regnet ud fra filmbudgettets størrelse. Der var således ikke råd til kraner eller stiger, og filmholdet havde ej heller adgang til bygningen, så Orla måtte selv kravle op af facaden, og derefter lade sig styrte de fire etager ned igen, da scenen var færdigskudt, og dette kostede ham hans milt og det ene ben, idet der heller ikke var råd til skummadrasser, halmballer, dyrekadavere, ubearbejdet blødbrunvare eller andet egnet materiale, til at afbøde faldet.

Orladansk03

3. Mord Paa Præstegaarden
Orla ses her i stuntrollen som Korpus Umulius sammen med en ung Kurt Svands i stranguleringsscenen fra julegyseren “Mord Paa Præstegaarden” (1957), som helt utilsigtet forårsagede en forrykket nakkehvirvel samt diverse pinefulde slidsår. Men man må jo være dannet, og Kurt undskyldte da efterfølgende også episoden under henvisning til sin absinthafhængighed, sin undertrykte homosexualitet, samt sin dybe indlevelse i rollen.

Orladansk04

Orladansk05

4 og 5. Flugten Fra Pantefogeden
Et eksempel på hvor galt det kan gå, men dog til trods hvad må formodes at have været Orlas til dato mest spektakulære stunt, fra “Flugten Fra Pantefogeden” (1959). Orla styrtede 12 etager, nedrev 36 kilo vasketøj, 2 flagstænger, og gennembrød en baldakin, inden han landede i tidsskriftsafsnittet af en velassorteret aviskiosk. Bedriften er siden gentaget af Lasse Sprang Olsen, dog uden nævneværdige personskader til følge.

Orladansk06

6. På Fyrretyvetusind Favnes Dybde I Skagerrak
I en storslået international kooperation mellem de franske, engelske og danske filminstitutter, udførte Orla i 1960 sit hidtil største undervandsstunt, som Kaptajn Kenos assistent Fisker-Jørgen, i science-fiction mesterværket “På Fyrretyvetusind Favnes Dybde I Skagerrak”. På billedet ses han ved siden af sit specialbyggede og trykresistente dybhavskostume.

Orladansk07

7. Den Er Helt Gal Oppe På Fjerde
Fra skrækfilmskomedien “Den Er Helt Gal Oppe På Fjerde” (1962), hvor en ulykke på et illegalt brunvareforædlingslaboratorium satte en hel opgang på den anden ende… Klippet med Orla blev desværre bortcensureret af myndighederne og er sidenhen gået tabt, muligvis destrueret, men iflg. drejebogen skulle han have været antændt og sprunget ud af vinduet indsmurt fra top til tå i en mørk og svært ildelugtende substans.

Orladansk08

8. Morian – En Helvedes Karl
I den dramadokumentariske spændingsfilm “Morian – En Helvedes Karl” (1964), udførte Orla en hel vifte af vovehalsede, maskindrevne stunts, som i det viste fotografi, hvor han på en tunet amerikansk luxusmotorcykle frygtløst gennemkørte en pølsevogn ved Trædballe Hønseavlerforenings Vaarskue. Orla tilbragte efterfølgende lykkelige 1½ år på Hvidovre Hospitals brandsårsafdeling.

Orladansk09

9. Ka’ De Li’ Koldskaal?
I episode nr. 214 af den populære TV-krimiserie “Ka’ De Li’ Koldskaal?” fra 1966, drikker Orla i bedste method acting-stil i rollen som Pleümerth Hjelmborg et helt glas kærnemælk med bladan. De efterfølgende uforglemmelige scener med mavekramper og blodige styrtbrækninger var således fuldt autentiske- De havde i øvrigt nær taget livet af Orla, og bevirkede en længere pause i hans arbejde i filmkunstens tjeneste.

Orladansk10

10. Bønderprygleren Rackham Slyngelaa
I denne famøse scene modtager Orla 8 stokkeslag direkte mod ansigtet, i stuntrollen som den opsætsige husmand Ølberg Dramkvist, i 1972-filmatiseringen af Morten Hammersen Flexøes “Bønderprygleren Rackham Slyngelaa” (forrygende spillet af ingen ringere end Hove Kværnst). Filmen modtog Sydvestfynske Celluloid-Enthusiasters dobbeltpris på 2 x kr. 1,87 for den mest udpenslede voldsscene, samt “Bedste Skyderi”. Det var i øvrigt ved denne lejlighed, at Orla mistede sit ene øje samt de fleste af sine tænder i undermunden.

SE OGSÅ:

HenvORLA150ÅR

 

Storplakatkampagne med eget skinnevehikel

Den her viste pragtplakat aftrykkes i stort format og ophænges overalt i hjemsognene som led i avisens folkemobiliseringskampagne.

LandsbyplakatSTOR

Kære landsbytosseven, gør Deres pligt, yd et bidrag til folkeoplysningen ved at dele denne plakat på alle flader, De har adgang til!

Kampagnen vil pågå indtil 14. december dette år og følges op af skånselsløse disciplinære foranstaltninger.

Plakatkampagnevehikel

Et nyanskaffet skinnevehikel er (takket være donation fra Den Knockelske Folkeoplysningsfond) sat ind i kampagnen. Vehiklet vil bringe plakater og personel rundt i hjemsognene, i de nærmest forestående uger hovedsagelig til Blodhavn og Klamhuse Hede, hvor turister og anden indstrømmende pøbel færdes.

Overdragelsen fandt sted i morges kl. 08.11. Vi ser t.v. den hidtidige ejer, bedemand Gylbert Gaffelhage, siden 1958 indehaver af Vester Usseldrup Forbrændingsanstalt. Lænet op ad vehiklet Almgod Knockel, som på fondens vegne serverede saltkiks og vermouth, og længst t.h. kampagneleder Lumwald Peckelgren jr.

Det indskærpes, at alle andre vehikler, herunder eksprestog, ambulancer, brandbiler og politieskorterede kongehuslimousiner, har ubetinget vigepligt for plakatkampagneskinnevehiklet overalt, hvor det viser sin stolte profil.

SE OGSÅ:

HenvTURISTSÆSONSTART

Retur til avisens forside

 

Kendisjubilæum i Gustenhuse: Den verdensberømte stuntmand Orla Duhda Zinzüegh fylder 150 År

Stahl-EisenmannLOGO

Idet vort kendteste sognebarn nu kan fejre sin ethundredehalvtredsindstyvende fødselsdag samt sit 75-års jubilæum som internationalt anerkendt stuntman, fremsendes hermed i al beskedenhed nedenstående, af mig udarbejdede portrætartikel om denne stoute, ædle Gustenhusmand og 17-foldige æresborger, der i sit lange liv og virke udelukkende har bragt hæder, stolthed og berømmelse til vor kære hjemegn.

Orla01

Orla02

Orla03

Orla04

Orla05

DEL II: ORLA SVØMMER HJEMMEFRA

Radiolytningen, sammenholdt med moderes besyndelige lidelse, ansporede Orla Møgertsen til at opsøge og forårsage spektakulære ulykker med henblik på at fremkalde alvorlige personskader på egen krop.

Da han i 1941 i en purung alder af 75 år valgte at svømme hjemmefra, for med egne øjne at se lidt af den verden, han hidindtil blot havde hørt om, var det således med ambitionen om at blive verdens største, bedste og mest berømte, konstant tilskadekomne person.

Foto fjernet

Orla07

Orla08

Orla09b

Orla10

Orla11b

Orla12

Orla13

Orla14

Orla15

Listen kunne for så vidt fortsættes i det noget nær uendelige. Orla, der stadig er aktiv i sit fag, har foreløbig medvirket i ufattelige 3.152 film, blevet mere eller mindre alvorligt kvæstet i samtlige scener, mistet hørelsen, synet på det ene øje, 1 ben, 8 fingre, 4 tæer, sin ene testikel, 4 indre organer, samtlige tænder i undermunden og størsteparten af sin højre hjernehalvdel. Han bærer 2 kunstige ører, tredobbelt stomi, rustfrit ståluridom, lider af totalt hukommelsestab, og har sammenlagt været hospitalsindlagt i 47 år, 124 dage og 48 minutter, hvilket er suveræn verdensrekord.

Dette har imidlertid ikke sat noget nævneværdigt præg på den gæve mand, som vi borgere i Gustenhuse Sogn skylder vor allerdybeste respekt, en betragtelig del af vort gode renommé, og selvsagt et stort og hjerteligt tillykke med dagen!

Orla16

SE OGSÅ:

HenvGUSTENTEKNIK

 

 

 

 

 

Kultursensation: Nørre Usseldrup får egen vulkan

HalunkLOGO

Nørre Usseldrup er endnu engang blevet beriget på kulturfronten, eftersom en mekanisk vulkan nu er opført på en afsides roemark mod nord.

Hundredvis af mennesker var mødt op for at se den kunstigt fremstillede og fuldt funktionsdygtige vulkan blive præsenteret og afprøvet. Og da den uden problemer gik i udbrud, var befolkningens dom klar: – Vi kan ikke leve uden!

Bambus Pumpernickel

“Vi har manglet lidt atmosfære her på egnen, så jeg tænkte, at en vulkan var det, der skulle til,” udtaler nyskabelsens ophavsmand Bambus Pumpernickel, der siden han var tre år gammel har eksperimenteret med sprængstof, euforiserende stoffer og lava.

Vulkanen er 80 meter høj, producerer dagligt flere millioner liter boblende lava og er indstillet til spontant at gå i udbrud flere gange om ugen og slynge om sig med kaskader af ødelæggelse inden for en radius af 1000 meter.

Det lille område omkring vulkanen er dækket med palmer, har fritgående farlige eksotiske rovdyr og betegnes som en tropisk folkepark. Stedet er indhegnet, så ødelæggelserne ikke rammer bebyggelserne uden for parken.

“Jeg giver folk muligheden for at opleve naturen som den virkelig er. Nådesløs, ubarmhjertig og morderisk,” forklarer Bambus Pumpernickel. “Det ene øjeblik vil man gå i den friske luft og i næste nu blive flået af en løve eller smeltet af brændende lava. Er det ikke det, hele livet drejer sig om?”

Vulkan02

Begejstringen for den ny livsfarlige familiepark har nået overraskende højder og flere har valgt at campere i det livsfarlige område, da det giver et pusterum fra den trivielle dagligdag. Andre har ligefrem besluttet at flyttet nærmere vulkanen.

“Hvis man ikke konstant er i fare for at blive uskadeliggjort af et vulkanudbrud, hvad er så overhovedet meningen med at stå op om morgenen?” siger Magmah Cunnilingus, repræsentant for Nordvestjysk Kulturforening, der selv har valgt at bygge hus for foden af vulkanen. “Det er initiativer som dette, der lader os overhale det øvrige Danmark i det kulturelle racerløb.”

SE OGSÅ:

HenvHalunkFÆKALIUM

Jubeltrafiknyt: Nu daglige flyafgange fra Blodhavn

LOTTOMILLIARDÆR DELER SIN RIGDOM MED HELE LANDSDELEN

Et længe næret savn afhjælpes fra og med i morgen kl. 06.14 prc., når Nordvestjyllands første daglige indenrigsrutefly afgår fra Blodhavn Nordstrand.

Blodhavn Airways

Passagerer møder frem ved kloakpumpestationen kl. 05.47 prc.. Herfra vil de ældre og svagelige vil blive roet ud til flyet, mens alle andre kan se frem til en forfriskende svømmetur. Ombordstigning og placering sker efter princippet: Først til mølle.

Ruteflyets to destinationer er Stakrode ved Vejle Fjord og Lundeborg ved Storebælt.  Få minutter efter afgang foretages den første mellemlanding på Gustenhuse Saltsø. Når flyet atter er i luften, vil det kredse, indtil alle ombord har urineret og defækeret i de til formålet omdelte plasticspande. Kursen sættes derefter mod Holstebro, hvor den af flyets besætning omrørte pladdermasse vil blive nedkastet fra lav højde over persontætte mål.

Eventuelle afstigende passagerer udkastes (i egne medbragte faldskærme) over Stakrode og Lundeborg. Kaffe og morgenbitter serveres kl. 07.12 prc., inden flyet returnerer til Blodhavn.

BlodhavnAir02

Dette kolossale trafikfremskridt er muliggjort af hundeopdrætterparret Bibba og Lumwald Peckelgren, Nørre Usseldrup, som i sidste måned vandt 4,2 milliarder dollars i Det Ugandiske Statslotteri.

Lumwald Peckelgren har siden sin barndom fløjet med drager og balloner, og han anskaffede straks et flyvende privattransportvehikel, som mange af os nu har set og hørt i luften over Nordvestjylland. “Flyvning er fremtiden,” udtaler Lumwald, “og nu skal alle have chancen”.

flyvebil01

Billetter à kr. 0,57 incl. forfriskning, genbrugsble og evt. stimulerende lussing før udkastning sælges på stranden og i Klamhuse Brugsforening.

4 UFRAVIGELIGE ADFÆRDSKRAV

Vor meget ærede ven og korrespondent hr. Jakobsen har tilstillet os følgende uomgængelige adfærdsregulativ.

Nordvestjysk Flypassageradfærdsreguleringskomité (NF) har ved seneste sognemøde med sognerådet erklæret sin godkendelse af dette luftvehikel med krav om at disse 4 punkter overholdes strengt:

1. Får man siddeplads ved et af flyets vinduer, har man pligt til at holde skarpt udkig, så man i tide kan advare medpassagerer og personel mod farer, der måtte nærme sig.

2. Tarmgasudslip må ikke overstige 150 kbcm (ukomprimeret) pr. halve time. For krydderpølse-, shawarma- og anden stærkt markeret gas dog maksimalt 75 kbcm.

3. Masturbation under flyvningen er af pladsmæssige og hygiejniske grunde ikke tilladt. På flyvninger over 5 timers varighed opsættes udvendige masturbationsstativer under vingerne. Disse benyttes på eget ansvar. Flyets personel assisterer udelukkende med karbolafvaskning og aftørring.

4. Snorkende, gispende, vrælende eller på anden måde generende medpassagerer irettesættes (uanset disses alder) med raske, velrettede lussinger. Smækker man over 25 passagerlussinger på en enkelt flyrejse, har man krav på selskabets guldnål.

SE OGSÅ:

HenvTidevandFLYVENDEFALLOS