FOLKELIG HISTORISK FESTBEGIVENHED I NORDVESTJYLLAND
De fleste blandt vore læsere kender til Rebild-Festen ved Aalborg, der afholdes i weekenden omkring 4. juli. De er også bekendt med den elitære karakter af denne festival, hvor hovedtaleren normalt er en ping som en eks-præsident, nobelpristager, eller sidste års Herning-mester i Texas Hold’em Baghåndsonani. De færreste er derimod bekendt med den mindre, men mere folkelige, fest, der i samme tidsrum afholdes på Klamhuse Dyrskueplads i et samarbejde mellem Usseldrup Dilettantforening og logebrødrene i Klamhuse Kountry Klub. VI bringer her et sammendrag af forberedelserne til årets ramasjang.
Der hersker stor travlhed og feststemning på dyrskuepladsen denne eftermiddag. Den appetitlige syden af rygeovne med marineret fækalie-barbecue blander sig med den liflige duft fra syltetøjsglassene med hjemmebrændt moonshine-urin. Ud over pladsen lyder den vemodige sang og melodi fra countrysanger Hank William Housgaard, Jrs stemme og steelguitar: “Hvis æ Syd havde vunden, sku I se.”
“Vi kan ikke starte tidligt nok med forberedelserne” udtaler en travl Hilmar Beford Forest, Storvizir i logen Klamhuse Kountry Klub, der endnu en gang organiserer den årlige fejring af Slaget ved Gettosborg. “Det kan måske synes mærkeligt, at vi fejrer et nederlag, men det er vigtigt at de unge generationer lærer om vores glorværdige fortid.” Slaget ved Gettosborg endte som bekendt med et nederlag for Syden, da Løjtnant Herlev Picketts sidste desperate “charge” mod unionshæren forskanset i Feta Knøhls tyrestation blev slået tilbage.”
Men ifølge storvizir Hilmar er Løjtnant Picketts heltemod en historie, som børn i Klamhuse får ind med modermælken: “Alle vore unge kender historien og leger løjtnant Pickett, der angriber tyrestationen, i skolens frikvarter.”
“Nu handler det jo ikke kun om krigen” fortsætter Hilmar. Vi har også sjov, såsom konkurrencer i, hvem der kan råbe det højeste rebel-hyl.” (I parentes bemærket er har denne leg en særlig plads i vor redaktør Knockels hjerte, idet det var hans forfader, general Stenvold Knockel, der under de indledende træfninger ved Blodhavn Færge ikke kunne udholde smerten fra sine hæmorider, men udstødte et primalskrig, der skræmte Unionshæren tilbage over Nissum Bredning.
“Derudover samarbejder vi i år med Usseldrup Dilettantforening og dens formand, Ingmar Bin-Bergman, om en opførelse baseret på Margaret Mitchells store hjemstavnsroman “Borte med Fjærten”. “Vi sparer ikke folk for de grusomme detaljer i beskrivelsen af General Sjørmand Tecumsehsgårds “brune jords taktik”: Unionshærens march fra Klamhuse til Blodhavn og det kaos af nedbrændte latrinskure og overfyldte septictanke, der fulgte i dens spor.
“Vi har ikke noget imod, at visse borgergrupper føler nostalgi for fortiden, men denne fetischering af egnens problematiske fortid er dybt betænkelig” udtaler Bwalia Mugabesgaard, forkvinde for lokalafdelingen af “Brune Livs Betydning” og ekstern lektor i racisme på KUK, Klamhuse Universitets Kursus.
“Myten om det gallante Syden skygger for den diskrimination af brune mennesker i Nordvestjylland, der har fundet sted helt op i vore dage. Det var først i 60erne, vi fik lige adgang til latrinet ved Brugsen. I mange år var det umuligt for brune huskøbere at skaffe kreditforeningslån til ejendom nord for linien fra Gustenhuse til Erna Baunings Folkebordel. Mange ældre brune har stadig minder om at vågne op om natten til den knitrende lyd af et petroleumsfyldt bidet i lys lue i forhaven.!
“Vi har planer om en moddemonstration mod KKKs fejring for at sætte focus på den problematiske fortid”, slutter en tydeligt ophidset lektor Mugabesgaard. Om hun får held i sit forehvende, eller den gode folkelige stemning vinder dagen, vil vise sig. Men alle vore læsere kan forsikres, at det bliver begivenhedsrige dage i historiens tegn i Usseldrup.
SE OGSÅ:
Retur til avisens forside